Fénykép galéria

MŰHELYMUNKA FIATALOK SZÁMÁRA A HISTORIZMUSKORI ÖLTÖZKÖDÉS TÉMÁJÁBAN

– A Szabadkai Városi Múzeum és a szabadkai Vegyészeti-technológiai Középiskola közreműködése

 

A historizmuskori öltözködés elemeinek rekonstrukciója témájában két workshop került megrendezésre az elmúlt hónapokban a Szabadkai Városi Múzeumban, a bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum IPA határon átnyúló, a Historizmus a Bácskában (HUSRB/1903/33/0040) című pályázatának keretében. A program résztvevői a szabadkai Vegyészeti-technológiai Középiskola harmadikos ruhamodellező szakos diákjai voltak, akiket Kata Suknović és Ana Žigmanov-Vuković, szabásra és varrásra szakosodott tanárnők, a múzeum részéről pedig Ljubica Vuković Dulić művészettörténész-muzeológus koordináltak.

A tanulók a ruhakészítés több szakaszának kivitelézésében vettek részt: ruhaterveket készítettek, szabásmintákat másoltak a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében megtalálható Die Modenwelt magazinból, a 19. századi Közép-Európa egyik legnépszerűbb divatlapjából származó szabásminták alapján, szabtak és varrtak olyan korabeli népszerű anyagok használatával, mint a szatén és a csipke.

A workshopok eredményeként a diákok a Die Modenwelt magazin 1895-ös számaiból származó szabásminták alapján két kosztümöt készítettek. Az elkészített ruhák a historizmus utolsó szakaszának divatformáit mutatják be. Ezek a szabásminták elutasítják a korábbi divatelemeket: a szoknyák alatt már nincs krinolin, mint az 1850-es években, és turnűr sem, mint az 1860-as évek és az 1880-as évek végén, de nem is olyan keskenyek, mint az 1880-as évek első felében. A vékony derekat azonban még mindig sokra tartották. A szabás hangsúlya a ruha felső részére tolódott, melyet a könyök feletti ún. sonkaujjak uraltak, ezek előképei a romantika korabeli ujjak. Az ujjak mellett a gallér is dekoratívan hangsúlyos, a szoknya pedig egyszerű harang alakú. A paszományos díszítéseken kívül a ruhák akkoriban tele voltak csipkével és hímzett részletekkel, amelyekre gyakran üveggyöngyöt fűztek. A kalapokat, mint fontos divatrészletet, tollak, művirágok és dísztűk díszítették.

A mellékelt fotókon a kész ruhák, valamint az azokat elkészítő diákok és tanárok láthatók iskolájuk épületében. Itt tesszük hozzá, hogy a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Középiskola épülete éppen a historizmus idején, illetve az ilyen ruhák viselésének idején épült 1897-ben, eklektikus stílusban, Bobula János tervei alapján, és eredetileg az Állami Női Főiskola funkcióját töltötte be.

A ruhákat a Múzeumok Éjszakája alatt is meglehet majd tekinteni a Szabadkai Városi Múzeum új tárlatán, amelnyek címe: Historizmus Bácskában – Szabadka.

MÁSODIK MŰHELYMUNKA FIATALOK SZÁMÁRA A HISTORIZMUSKORI ÖLTÖZKÖDÉS TÉMÁJÁBAN A SZABADKAI MÚZEUMBAN

– A Szabadkai Városi Múzeum és a szabadkai Vegyészeti-technológiai Középiskola közreműködése –

A workshop, amelynek témája a historiumuskori öltözködés elemeinek rekonstrukciója, a bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum IPA határon átnyúló pályázatának, a Historizmus Bácskában (HUSRB/1903/33/0040) keretében került megrendezésre 2022. február 2-án  Szabadkai Városi Múzeumban. A program résztvevői a szabadkai Vegyészeti-technológiai Középiskola harmadikos ruhamodellező szakos diákjai voltak, akiket Kata Suknović és Ana Žigmanov-Vuković tanárnők koordináltak.

A tanulók a ruhakészítés több szakaszát is végezték ez alkalommal: ruhaterveket készítettek a szabadkai múzeum gyűjteményében megtalálható The Modennvelt magazinból, Közép-Európa 19. századának egyik legnépszerűbb divatlapjából, annak szabásmintái alapján, olyan korabeli népszerű anyagok használatával, mint a szatén és a csipke. A projekt keretében megvalósuló workshop eredménye két jelmez elkészítése lesz, amelyeket az elkövetkező időszakban maguk a hallgatók fognak bemutatni.

 A program e részének koordinátora Ljubica Vuković-Dulić főmuzeológus, művészettörténész volt.

Lality Csaba alkalmazott grafikus és az általa tervezett reklám-molinók, amelyek a Szabadkai Városi Múzeumon a Historizmus a Bácskában című IPA projektet hírdetik. A molinók "főszereplője" a szabadkai múzeum gyűjteményéből származó neogótikus szék, melyet a közönség a készülő kiállításon is láthat majd.

Virtuális kiállítás a VIII. Szecesszió Világnapja alkalmából, a Szabadkai Városi Múzeum a historizmus témájára épülő IPA projektjének keretében