A projekt címe: A „Historicizmus Bácskában” címmel kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióbanRövidítés: TIMSUM
Projektazonosító: HUSRB/1903/33/0040
Elkülönített forrásösszeg: 232 264,37 euro
Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 197 424,71 euro
A projekt kezdete: 2020.09.01
A projekt zárása: 2022.02.28
Vezető kedvezményezett: Türr István Múzeum
1. kedvezményezett: Szabadkai Városi Múzeum
Elérhetőség:
Cím: 6500 Baja, Deák Ferenc 1
Kapcsolattartó: Pásztor Emília
Email: pasztoremilia@tolna.net
Telefonszámok: +36 30 207 0057

A projekt leírása:

A historizmus stílusa meghatározza Szabadka és Baja építészeti profilját, és a múzeumi gyűjteményekben is számos olyan műtárgy található ebből a korszakból, amely híven tükrözi e stílust az iparművészet és a képzőművészet más ágaiban is. Ez a korszak mindkét város, Baja és Szabadka fejlődésének és urbanizációjának folyamata volt a 19. század második felében, a századfordulón és részben a második világháború között. Baja és Szabadka kapcsolata több területen is virágzott. Ez a projekt lehetőséget kínál e közös pontok bemutatására a lakosok és turisták számára.

A projekt egyúttal a bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum közötti együttműködés újabb állomása a két intézmény közötti hosszú távú kapcsolatban. A projekt tevékenységek a turisztikai látogatások számának növekedését és a közös kulturális örökség iránti elkötelezettség erősítését szolgálják.

Az épített kulturális örökség láthatóságának növelése érdekében felújításra és kialakításra kerül két kiállítóterem és a historicizmus Baján és Szabadkán témakörű kiállítások rendezése, valamint kiállítási katalógus készítése. A témakörben nemzetközi konferenciát szerveznek, melynek eredményét konferencia kötetben örökítik meg. Kiállításvezetést kínálnak zenével és divatbemutatóval, a fiatalok számára pedig tematikus programok készülnek műhelymunka formájában, ahol a résztvevők az adott kor ruházata alapján fognak avatott szakemberek segítségével új ruhadarabokat varrni. Az általános iskolás gyerekek múzeumi kreativitás órákon vehetnek részt. A vakok és gyengénlátók számára a tárlat percepciójának segítését szolgáló eszközök készülnek. A fiatal generáció és a külföldi turisták figyelmének felkeltése érdekében Virtuális Valóság elemekkel és online kiállításvezetővel gazdagítják a bajai Türr István Múzeum állandó kiállítását, valamint a Szabadkai Városi Múzeum tematikus tárlatát.